Η Διεθνής έκθεση Βιβλίου στο Νανσύ της Γαλλίας στα χρώματα της Ελλάδας,

Δύσκολα θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι η συνάντηση είκοσι συγγραφέων το 1979, στην Αψίδα Héré, στην πόλη τουNancy, θα εξελισσόταν μερικές δεκαετίες αργότερα στη μεγαλύτερη έκθεση βιβλίου στη Γαλλία, η οποία εγκαινιάζει κάθε χρόνο τη λογοτεχνική χρονιά στη Γαλλία.

Κάθε Σεπτέμβριο το «Le Livre sur la Place» δίνει το έναυσμα για την έναρξη της νέας λογοτεχνικής χρονιάς στη Γαλλία. Είναι η πόλη όπου συναντιούνται τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς λογοτεχνίας.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη έκθεση βιβλίου στη Γαλλία με πολυάριθμες ευκαιρίες συνάντησης και ανταλλαγής μεταξύ των συγγραφέων και των αναγνωστών τους.

Το 2021 άνοιξε τις πύλες της για πρώτη φορά σε φιλοξενούμενη χώρα και αυτή η πρώτη, με αφορμή τα 200 χρόνια από την ανεξαρτησία της, ήταν η Ελλάδα.

Μέσα από τα βιβλία και τη μαρτυρία δέκα συγγραφέων, της Έρσης Σωτηροπούλου, του Χρήστου Χωμενίδη, του Χρήστου Χρυσόπουλου, της Κάλλιας Παπαδάκη, της Φωτεινής Τσαλίκογλου, του Allain Glykos, του Χρήστου Μαρκογιαννάκη, του Κωνσταντίνου Τζαμιώτη και του Μίνωα Ευσταθιάδη, Έλληνες πολυμεταφρασμένοι συγγραφείς συνέθεσαν το πορτρέτο μιας ολόκληρης χώρας, η εικόνα της οποίας διαδόθηκε σε ένα μεγάλο κοινό επισκεπτών από την ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια μιας εορταστικής βραδιάς στην κατάμεστη εθνική Όπερα της Λωρραίνης, ο Νίκος Αλιάγας στα ελληνικά και η Άννα Μουγκλάλη στα γαλλικά, διάβασαν Καβάφη, Σεφέρη και Ρίτσο σε μια υποβλητική εκδήλωση ανάγνωσης γεμάτη ποίηση και μουσική.

Η ιδέα της πρόσκλησης και της τιμής στην Ελλάδα ανήκει στην διευθύντρια της έκθεσης Μαρί Μαντλέν Ρηγοπούλου, η οποία το οραματίστηκε και το πραγματοποίησε με μεγάλη αγάπη για την πατρίδα μας.

Για την ανάδειξη της Ελλάδας ως πρώτης τιμώμενης χώρας στην ιστορία της Διεθνούς Έκθεσης του Νανσύ, συνέπραξαν το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, ο θεσμικός φορέας του βιβλίου για την Ελλάδα, με την παρουσία του Προέδρου, Νίκου Α. Κούκη και το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, με έδρα στο Παρίσι και την πρόεδρό του, Κατερίνα Ξυλά.

Το βίντεο δημιούργησε και επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης Άρης Μπαφαλούκας.